WILL JACOBS – GOLDFISH BLUES

Artiest info
Website
facebook

 

“Playing on a level of wonderful emotions and skills.…”

Will Jacobs is een jonge blues muzikant, bandleider en multi-instrumentalist uit Chicago, die in Europa zijn geluk kwam zoeken en in de Duitse hoofdstad Berlijn een tweede thuis vond. Jacobs speelde in bands van o.a. C.J. Chenier, Carl Weathersby en Billy Branch. In Berlijn werkte hij al samen met Marcos Coll, een Mandrilleense blues mondharmonicaspeler die in 2004 naar Berlijn verhuisde en die beïnvloed is door zijn muzikale oom en door de Spaanse blues harp legende Ñaco Goñi. Dat Coll en Will Jacobs elkaar in Berlijn zouden ontmoeten, was een kwestie van tijd.

Jacobs gebruikt graag vintage Fender-versterkers, maar in Duitsland noodgedwongen een Dynacord die, volgens hem, net zo geweldig klinkt. Zijn belangrijkste gitaar van de afgelopen vijf jaar was een Les Paul Studio met aangepaste snaren, om een hybride te zijn tussen de hedendaagse en de Gibson-snaren uit de jaren vijftig. Een van Jacobs’ sterkste punt als muzikant is zijn zang, die net zo meeslepend is als zijn gitaarwerk. Ze bezorgen je rillingen en kippenvel op beide armen. Will Jacobs speelt gewoon op een niveau van prachtige emoties en vaardigheden.

Bijna twee decennia duurt Jacobs’ carrière. Als je kijkt in de achteruitkijkspiegel naar zijn de prestaties dan zijn er dat, zoals zijn werk in de opname studio’s, nogal wat. ‘Goldfish Blues’, zijn nieuwe album, nam hij op in de Big D studio in Berlijn met een studioband die bestond uit Stef Rosen (gitaar), Brian Sauls (drums), Matthias Falkenau (orgel) en Thomas "Tomek" Germann (bas). Van het onweerstaanbare swingende “Katie’s Blues” tot de aanstekelige Chicago shuffle “Dirty Dog”, via de jazzy ballade “I Wish” en “Funky Woman” dat, buiten een knipoog naar Freddie King, geen extra woorden nodig heeft (hij nam het zoals “One Day at a Time” al op voor zijn 2019-ep, ‘Chicago to Berlijn’), zijn nummers die knipogen naar vintage tradities en zijn gemaakt voor hedendaagse luisteraars. "Liefde, woede, geld, geluk, naïef zijn", legt hij uit, “zijn enkele van de dingen die je op het album zult horen. Maar je zult zelf moeten luisteren om de rest te weten te komen…”. Terwijl Jacobs het op ‘Goldfish Blues’ principieel bij het blues genre houdt, kruidt hij graag bij. "Ik zou mijn muziek omschrijven als een funky blues ervaring. Hoewel er enkele traditionele blues nummers op het album staan, is er zeker ook een mix van funk en soul…". Ik verwijs hier naar de funky opener “Come Back to Me” en de titelsong, maar ook naar “You Do You” en “Don’t Burn Down the Bridge” die ook zeker aan al het genoemde voldoen .

“Emotions and grooves define Will Jacobs' 'Goldfish Blues'…”
(ESC, for Rootstime - BE)

Eric Schuurmans

 

‘GOLDFISH BLUES’: tracklist: 01. Come Back to Me – 02. Katie’s Blues – 03. Goldfish Blues – 04. Grooving with You – 05. I Wish – 06. Dirty Dog – 07. One Day at a Time* – 08. Funky Woman* - 09. You Do You – 10. Don’t Burn Down the Bridge [Allen Alvoid Jones / Jr. / Lewis Carl Wells > Albert King] | Music/Lyrics by: Will Jacobs, or as [noted] | Credits: Will Jacobs: vocs, guitars / Stef Rosen: guitar / Brian Sauls: drums / Matthias Falkenau: organ / Thomas "Tomek" Germann: bass

Discography WILL JACOBS: Goldfish Blues [2022] | Takin’ Our Time, w/Marcos Coll [2019] | *Chicago to Berlin (EP,3#) [2019] | Live [2017] |